2022. április 20., szerda

Mikszáth Kálmán: Kisebb regények - Révai Testvérek 1910 - Jelenlegi ára: 1 600 Ft

Kisebb regények
AZ ELADÓ BIRTOK/MINDENKI LÉPIK EGYET/A SZELISTYEI ASSZONYOK/NE OKOSKODJ, PISTA
SZERZŐ
Mikszáth Kálmán
ELŐSZÓ
Részlet a könyvből:
Tudják-e, mi az ujság? Eladó a Bogárka! Bogárkának hívják a peresznyei 128. sz. telekjegyzőkönyvben foglalt jószágot, mely a Patáncsy Pál nevén áll. Mindössze kétszáznégy katasztrális hold. Csak ennyit mond ridegen a telekjegyzőkönyv, a Tudás könyve.
De aki természetben látja a kis birtokot, az már a paradicsomon se fog csodálkozni, ha véletlenül odajut. A dombon fenyőerdő, vegyítve itt-ott őstölgyekkel. Ezek valamikor Árpád idejében lehettek süvölvény fácskák. A domb meneteles részén nagy darab szőlő, amelyre még rá nem talált se a filloxera, se a peronoszpora.
Alant a völgyben van a rét, kövér, sokat jövedelmező. A vidéken az Isten szakállának hívják a rétet: az is az. Gyorsan nő, minduntalan borotválni kell. Négyszer kaszálnak ott egy esztendőben.
A rétet kanyargó tiszta patak szeli ketté, mely egy kidőlt-bedőlt zsúpfedeles malmot hajt, de csak mikor ereje van hozzá. Tisztes régi ficzkó ez a malom, sok hasznot már nem hajt. Hanem amint elszaladnak ezek a bolondos évtizedek és évszázadok, mintha csak a talpuk viszketne, jól esik látni, ha valaki vagy valami megköti magát, hogy Ő bizony a szentnek se megy az időkkel és itt marad.  
Kiadó:
Révai Testvérek Irodalmi Int. Részv. -Társ.
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás éve:
1910
Kötés típusa:
Vászon
Oldalszám:
359 oldal
Sorozatcím:
Mikszáth Kálmán munkái
Kötetszám:
12-13
Nyelv:
Magyar 
Méret:
20 cm x 13 cm
A gerinc kötése megerősített, a borítók belső oldalain ragasztásnyomok, az első előzéklap hiányzik, a második előzéklapon foltok, a hátsó borító tövénél elnyílások láthatók.
Megjegyzés:
Két kötet, négy regény egyben. Jubileumi kiadás. Nyomtatta Pallas részvénytársaság nyomdája, Budapesten.


Jelenlegi ára: 1 600 Ft
Az aukció vége: 2022-04-21 02:23 .